Home » Bloedsuiker doorgeven

Ik wil thuis mijn bloedsuiker meten

U heeft diabetes en wilt zelf thuis uw bloedsuiker meten. Bijvoorbeeld omdat u insuline gebruikt of klachten heeft van een te lage bloedsuiker (hypo) of te hoge bloedsuiker (hyper). Het regelmatig meten van de bloedsuiker kan veel inzicht geven in het verloop van de ziekte. Bovendien helpt het bij het vaststellen van de juiste doseringen uw medicatie.

Beweeg voldoende
en wissel beweging en
rust af tijdens de dag

Eet gezond en gevarieerd

Vermijd ongezonde leefstijlgewoonten, zoals roken

Ik wil mijn bloedsuiker doorgeven

Hoe meet ik zelf mijn bloedsuiker?

Voor het meten van uw bloedsuiker heeft u drie hulpmiddelen nodig: een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. Was eerst uw handen met zeep en warm water. Als er nog suiker aan de vinger zit – bijvoorbeeld door het eten van fruit – kan dit de bloedsuikermeting beïnvloeden. Wassen met warm water is belangrijk omdat bij warme handen het bloed makkelijker uit de vingertop komt. Droog daarna goed uw handen af. De meting gaat als volgt:

Plaats de teststrip in de bloedsuikermeter

Plaats de teststrip in de bloedsuikermeter.

Prik in de zijkant van de vingertop van uw middelvinger of ringvinger

Prik in de zijkant van de vingertop van uw middelvinger of ringvinger.

Strijk met uw duim en wijsvinger van de andere hand langs de vinger zodat het bloed naar buiten stroomt

Strijk met uw duim en wijsvinger van de andere hand langs de vinger zodat het bloed naar buiten stroomt. Doe dit van beneden naar boven.

Houd het bloed tegen de teststrip

Houd het bloed tegen de teststrip. Na ongeveer vijf seconden verschijnt de uitslag op het beeldscherm van uw bloedsuikermeter.

Hoe vaak is een bloedsuikermeting nodig?

Hoe vaak u de meting dient uit te voeren, verschilt per situatie. U zult van uw huisarts of de praktijkondersteuner advies krijgen. In sommige gevallen zijn dagcurve-metingen nodig. Zo krijgt u goed inzicht in het verloop van uw bloedglucose.

Dagcurves

Voor een dagcurve meet u op één dag meerdere keren uw bloedsuiker. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen het aantal metingen per dag. Zo kunnen twee metingen per dag voldoende zijn, terwijl in een ander geval zeven metingen nodig zijn. De volgende momenten zijn gebruikelijk:

 • Voor het ontbijt (nuchter)
 • 1,5 uur na het ontbijt
 • Voor het middageten
 • 1,5 uur na het middageten
 • Voor het avondeten
 • 1,5 uur na het avondeten
 • Voor het slapengaan

Ons totaalpakket

Bloedsuiker meten is een onderdeel van ons gratis totaalpakket. Wilt u meer weten meer over alle diensten die wij aanbieden?

Hoe ziet mijn huisarts mijn bloedsuikerwaarde?

Elke keer na een meting of dagcurve stuurt u de uitslag op via de VIP Calculus app. Wilt u graag reactie van uw huisarts? Stuur dan uw huisarts een bericht via de app en
vraag om een beoordeling van de meetwaarden. De huisarts stuurt een bericht met beoordeling terug in deze app.

Kijk hieronder wat voor u van toepassing is?

 • Ik heb de VIP Calculus app op mijn telefoon staan en deze is geactiveerd omdat u dit op de huisartsenpraktijk hebt laten doen. Open de VIP Calculus app op uw telefoon en geef de bloedsuiker door
 • Ik heb de VIP Calculus app op mij telefoon staan, maar deze is nog niet geactiveerd. U dient eerst naar uw huisartsenpraktijk te gaan om de VIP Calculus app te activeren.
 • Vanaf september is het mogelijk om de VIP Calculus app direct op deze website zelf te activeren. Het is een goede overweging om daar op te
  wachten.

Weetje

Gebruik geen ontsmettingsmiddel voordat u aan de bloedsuikermeting begint. Dit kan de meting onbetrouwbaar maken, omdat het met het bloed mengt.