Home » Bloeddruk doorgeven

Ik wil thuis mijn bloeddruk meten

U wilt zelf thuis uw bloeddruk meten. Bijvoorbeeld omdat u een hoge bloeddruk heeft en medicijnen slikt. Of omdat u hart- en vaatziekten wilt voorkomen. Een goede bloeddruk is immers van groot belang voor een gezond hart en gezonde vaten. Wanneer u uw bloeddruk rustig thuis meet, geeft dat betrouwbare informatie over uw gezondheid en inzicht voor een eventuele behandeling.

NB: doet u mee aan het totaalaanbod bloeddruk – leefstijl dan krijgt u gratis een goede leen-meter voor thuisgebruik.

 Hoe koop ik een betrouwbare bloeddrukmeter?

Naast een bloeddrukmeting kunt u zelf al veel doen om de bloeddruk gezond te houden en/of te verbeteren:

Beweeg voldoende
en wissel beweging en
rust af tijdens de dag

Eet gezond en gevarieerd

Vermijd ongezonde leefstijlgewoonten, zoals roken

Ik wil mijn bloeddruk doorgeven

Hoe meet ik zelf mijn bloeddruk?

Om uw bloeddruk te kunnen meten, is een goede voorbereiding en het correct aanbrengen van de bloeddrukmeter-manchet erg belangrijk. Dit doet u als volgt:

Zorg dat u dertig minuten voor de meting geen koffie drinkt, niet rookt en u zich niet inspant.

Zorg dat u dertig minuten voor de meting geen koffie drinkt, niet rookt en u zich niet inspant. Neem vijf minuten voorafgaand aan de meting rust.

Meet de bloeddruk aan de arm die u het minste gebruikt.

Meet de bloeddruk aan de arm die u het minste gebruikt. Bent u Rechts? Dan zit de meter aan de linkerarm. Breng de bloeddrukmanchet aan zodat de gehele manchet boven de elleboogplooi zit.

Ga zitten als u de bloeddrukmeting start.

Ga zitten als u de bloeddrukmeting start. Zit rechtop met uw rug tegen de stoelleuning en zet uw voeten naast elkaar op de grond (niet gekruist).

Ondersteun vervolgens de onderarm die gemeten wordt, bijvoorbeeld op de leuning van een stoel.

Ondersteun vervolgens de onderarm die gemeten wordt, bijvoorbeeld op de leuning van een stoel.

Praat niet tijdens de meting.

Praat niet tijdens de meting.

Hoe vaak is een bloeddrukmeting nodig?

Het meten van de bloeddruk wordt doorgaans opgedeeld in kwartalen. In een kwartaal meet u binnen een week elke dag uw bloeddruk. begint u bijvoorbeeld op 1 maart. Dat meet u tot en met 7 maart elke dag uw bloeddruk. U meet ‘s ochtends twee keer en ‘s avonds twee keer. Heeft u iets anders afgesproken met uw huisarts? Dan houdt u het advies van de huisarts aan.

Hoe geef ik mijn bloeddruk door aan mijn huisarts?

Elke keer dat u meet stuurt u de tweede bloeddrukwaarde van de ochtend- en avondmeting op via de ehealth-app “ikbenvip”. Aan het einde van de meetweek verzoekt u uw huisarts via diezelfde app om een  beoordeling van de meetwaarden. De huisarts stuurt u dan weer via de “ikbenvip”app een bericht terug.

Kijk hieronder wat voor u van toepassing is?

  • Ik heb de VIP Calculus app op mijn telefoon staan en deze is geactiveerd omdat u dit op de huisartsenpraktijk hebt laten doen. Open de VIP Calculus app op uw telefoon en geef de bloeddrukwaarde door
  • Ik heb de VIP Calculus app op mij telefoon staan, maar deze is nog niet geactiveerd. U dient eerst naar uw huisartsenpraktijk te gaan om de VIP Calculus app te activeren.
  • Vanaf september is het mogelijk om de VIP Calculus app direct op deze website zelf te activeren. Het is een goede overweging om daar op te wachten.

Ons totaalpakket

Bloeddruk meten is een onderdeel van ons totaalpakket. Wilt u meer weten meer over alle diensten die wij aanbieden?

Weetje

Tijdens een bloeddrukmeting wordt de bovendruk en onderdruk gemeten. Bij een normale bloeddruk in rust is de bovendruk maximaal 135 en de onderdruk maximaal 85.